Beste bordspellen 2021

Een van de beste bordspellen in huis hebben is nog nooit zo belangrijk geweest zou ik bijna willen zeggen. Is het niet het weer wat ons binnen houdt, dan is het wel de pandemie. Kortom, een leuk bordspel uit de kast kunnen trekken als de verveling toeslaat is geen overbodige luxe tegenwoordig. Het aanbod aan bordspellen is nog nooit zo groot geweest. Je merkt duidelijk dat er ook veel vraag naar is. En als ik ga shoppen voor een leuk bordspel dan zie ik bijna door de bomen het bos niet meer. Welke ga ik in Godsnaam kiezen? En hoe weet ik nu of het wel iets voor mij is? Daarom hebben we voor u een lijst met de 5 beste bordspellen op dit moment gemaakt om de keuze voor u iets makkelijker te maken.

Ticket To Ride Europe

Ticket to Ride bordspel

Een leuk spel voor jong en oud en kan gecategoriseerd worden als een strategie spel. Het is voor zowel de doorgewinterde bordspellen speler als de beginner een geschikt spel. In eerste instantie lijkt het vrij lastig, maar als je eenmaal een potje hebt gespeeld weet je hoe het werkt. Het speelt lekker weg binnen 1 tot 2 uur speeltijd.
Ticket to Ride Europe is een op zichzelf staande uitbreiding van het basisspel Ticket to ride. Het is iets ingewikkelder dan het basisspel. In die zin dat er iets meer strategie bij komt kijken en de regels gaan ook wat dieper. Daarnaast is de kaart wat gedetailleerder dan bij het originele spel en biedt het ook meer uitdaging door de toevoeging van tunnels.

Het doel van het spel is het bouwen van trein routes door heel Europa. Vervolgens is het de kunst om de meest uitgebreide en meest functionele route te creëren t.o.v. je tegenspelers. Het spel werkt op basis van een punten systeem. Je verzamelt treinkaarten, zodat je je stukken op het bord kan plaatsen. Het is vervolgens de uitdaging om steden op elkaar te laten aansluiten. En dan moet je rekening houden wat je tegenspelers willen gaan doen. Je verdient punten door het plaatsen van treinen en het invullen van tickets. Niet ingevulde tickets kosten je echter punten. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel wint.

Dit spel heeft absoluut zijn plek verdiend tussen de beste bordspellen van 2021!

Uitbreidingen

Er zijn ook nog verschillende uitbreidingen voor dit spel namelijk :
– 2 kaart uitbredingen Ticket to Ride Asia en India
– De Alvin & Dexter monster uitbreiding
– En de toegeweide uitbreiding Ticket to Ride Europe 1912

Kenmerken:

Aantal spelers: 2 tot 5
Leeftijd: 8+
Moeilijkheid: Gemiddeld
Spelduur: 1 tot 2 uur

Azul

Azul bordspel

Azul is geschikt als familiespel maar kan ook zeker heel goed met zijn tweeën worden gespeeld en mag niet ontbreken tussen de beste bordspellen op dit moment. Het was het bordspel van het jaar 2018 en is in 2021 nog steeds populair. Esthetisch gezien ziet het spel er prachtig uit. Het verhaal achter het spel gaat over de azulejos en dat waren oorspronkelijk witte en blauwe keramische tegels. Die tegels werden geïntroduceerd door de Moren. Tijdens een bezoek aan het Alhambra paleis in Zuid-Spanje werd koning Manuel I betoverd door de schoonheid van de Moorse sier tegels. Na dit gezien te hebben, wilde de koning dezelfde tegels in zijn eigen paleis in Portugal. En de Portugezen accepteerden dit zonder enige twijfel en met veel enthousiasme.

Het doel van Azul is dat je als tegellegger word uitgedaagd om de muren van het Koninklijk Paleis van Evora op te leuken. In het spel scoren de spelers punten op basis van hoe ze hun tegels hebben geplaatst om het paleis te versieren. Extra punten worden verdiend voor specifieke patronen en het afwerken van bepaalde sets. Verspilde voorraden hebben een negatieve invloed op de score van de speler. De speler met de meeste punten aan het eind van het spel wint.

Het spel is lekker vlot op te zetten en het duurt niet al te lang voor nieuwe spelers om de spelregels, die niet heel moeilijk zijn, door te krijgen. Voor de ervaren bordspelers biedt het spel echter wat minder uitdaging, omdat er wat minder tactiek bij om de hoek komt kijken. En voor jonge kinderen (<8 jaar) kan het wat lastig zijn, omdat er ook wel wat ruimtelijk inzicht bij komt kijken. Dus als je op de middelbare school goed was in geometrie, dan zul je een streepje voor hebben bij het spelen van dit spel. Concluderend kunnen we zeggen dat Azul een heel toegankelijk familiespel is dat ook zeer geschikt is om lekker op een avondje met zijn tweeën te spelen.

Kenmerken:

Aantal spelers: +2, +3, +4
Leeftijd: 8+
Moeilijkheid: Gemiddeld
Spelduur: 30 tot 45 minuten

Codenames

Codenames bordspel

Eigenlijk is Codenames niet meer dan een woordspel en op het eerste gezicht niet origineel, maar door het spionnen thema en de mooie artwork krijg je toch het gevoel dat het meer is dan dat en dat je als spion tegen andere spionnen speelt. En eigenlijk een aangename verrassing tussen de beste bordspellen.
Het spel speelt als volgt. Twee teams, elk met een spymaster (iemand die aanwijzingen geeft) en een of meer gokkers. Op de tafel liggen 25 willekeurige woorden. Elke spymaster probeert hun team aanwijzingen van één woord te geven, die hen helpen een of meer van de woorden op de tafel aan elkaar te relateren (zonder de eigenlijke woorden natuurlijk uit te spreken), zodat de gokkers kunnen achterhalen welke van de willekeurige woorden bij elkaar horen. Dit doen ze samen met hun team, alleen de spymasters kennen deze informatie. Het team, dat alle woorden als eerste kan identificeren, wint.

Codenames aan nieuwe spelers uitleggen duurt 2 minuten en persoonlijk denk ik dat dit spel het beste werkt met 4 of 6 spelers, waarbij elk team een spymaster en 1-2 gokkers heeft. Met 8 spelers krijg je teveel gokkers in 1 team en dat voegt niks toe aan de ervaring. In plaats daarvan krijg je het gevoel dat veel mensen zitten te wachten, terwijl elk van de spymasters probeert goede aanwijzingen te verzinnen.

Ondanks het feit dat dit spel op basis van het concept niet al te origineel lijkt, is het erg leuk om te spelen. Spymasters zullen zich zorgen maken over welke aanwijzing ze kunnen inzetten zonder daarmee de tegenstander te helpen. Teams zullen moeite hebben om de logica te bedenken die de spymaster moet hebben gebruikt. Er zal fout worden geraden en hilariteit en frustratie zullen waarschijnlijk volgen.

Kenmerken:

Aantal spelers: 2 tot 8
Leeftijd: 10+
Moeilijkheid: Eenvoudig
Spelduur: +/- 15 minuten

De zoektocht naar El Dorado

De Zoektocht naar El Dorado borspel

De Zoektocht naar El Dorado is een deck building racespel met als doel het bouwen van een dynamische kaart bestaande uit tegels in de vorm van zeshoeken. Het speelt zich af in de wildernis van een Zuid-Amerikaanse jungle. Twee tot vier spelers zullen kaarten verwerven, die nuttige middelen of persoonlijkheden vertegenwoordigen en deze gebruiken om door de verschillende terreintypes te navigeren.

Elke speler begint met een identiek startersdeck met 3 verschillende soorten kaarten. In een beurt mogen spelers, in tegenstelling tot andere kaartspelers, zo veel of zo weinig kaarten spelen als ze willen. Elke gespeelde kaart kan worden gebruikt om op de kaart te bewegen of om andere kaarten te kopen. Een groene kaart met twee machetes erop kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een ruimte met twee machetes of twee ruimtes met één machete over te steken. Verschillende kaarttypes die verschillende ruimtetypes kruisen. Diezelfde kaart kan ook als een halve munt worden gebruikt. Andere munten van het type kaarten krijgen hun volledige waarde.

De gezamenlijke muntwaarde van de gespeelde kaarten van een speler kan worden gebruikt voor een enkele aankoop tijdens een beurt. Spelers kunnen betere bewegingskaarten krijgen, kaarten waarmee ze hun stapel kunnen ruimen en zelfs kaarten om ze meer aankoopopties te geven. Alleen de kaarten in de onderste rij van het tableau kunnen worden gekocht.

Als een stapel kaarten van de onderste rij van het tableau leeg is, kan de volgende aankoop van een speler nu van elke kaart op het tableau komen. Die stapel kaarten wordt vervolgens naar de onderste rij verplaatst, waardoor de lege plek wordt gevuld.
Terwijl spelers doorgaan met het kopen en spelen van kaarten, wint de eerste speler die een van de drie laatste velden in El Dorado bereikt.

De Zoektocht naar El Dorado is een heel mooi deck building spel, waar je vele uren plezier aan kunt beleven. Het behoort daarom zeker thuis tussen de beste bordspellen. Het spelmechanisme wijst zich eigenlijk vanzelf en de regels zijn niet al te moeilijk, de beurten gaan lekker snel en het speeltempo is ook prettig. De Zoektocht naar El Dorado is een aanrader, vooral voor de tactische en strategische spelers onder ons.

Kenmerken:

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd: 10+
Moeilijkheid: Eenvoudig
Spelduur: +/- 45 minuten

Mysterium

Mysterium bordspel

Mysterium is een coöperatief spel waarbij één persoon speelt als de geest die een groep mediums (de rest van de spelers) naar de juiste dader van een moord moet leiden. Dit alles speelt zich af in een soort spookachtig huis. Het doel is het achterhalen van de moordenaar, de locatie en het gebruikte wapen. Eigenlijk probeer je voor elk aanwezig medium individuele moordenaars, locaties en wapens te achterhalen. Dit alles zorgt voor een fantastische game-ervaring.

De geest mag niet met een van de andere spelers praten en communiceert volledig via zogenaamde droomkaarten, die prachtig zijn vormgegeven. Er zit een gigantische stapel in het spel en ze zijn in even aantallen verdeelt in de soorten vreemd, magisch en mysterieus. Zodra iedereen zijn droomkaarten voor die ronde heeft, proberen ze te raden waar de geest hen naartoe leidt. Bovendien kan iedereen raden op basis van de gissingen van hun vriend (goed of fout) en punten verdienen die in het eindspel kunnen worden gebruikt.

De kaarten kunnen zo vaag en stom zijn dat je soms gewoon in lachen uitbarst om de absurditeit van dit alles. Dit is een coöperatief spel dat het ene deel van coöperatieve spellen dat lastig kan zijn, te weten het element willekeur, heeft overgenomen en het volledig heeft ondermijnd door het volledig in handen van een andere speler te leggen. Je hebt niet het gevoel dat je tegen een hersenloos spel speelt, maar tegen de grenzen van communicatie (opgelegd door het spel). Dus als je keer op keer niet goed raadt, is het niet de worp van een dobbelsteen of het lot van een kaartspel dat je in deze situatie brengt, het is je stomme stomme vriend achter het scherm.

Mysterium hoort ook absoluut thuis bij de beste bordspellen op dit moment. Vanuit het perspectief van de spookspeler is Mysterium een spel van heerlijke, zeer specifieke martelingen. De mentale angst van het luisteren naar je vrienden is zowel een vreselijke als een verbazingwekkende ervaring. Je kunt niks zeggen en dat is niet makkelijk. Je voelt je bloeddruk stijgen terwijl de zwaarte van het spel langzaam op je schouders daalt. Uiteindelijk heb je maar 7 ronden om iedereen door 3 sets aanwijzingen te leiden en dat is soms knap lastig. De kaartselectie is één ding, maar de onbekwaamheid van je speelpartners is een geheel andere zaak.

Kenmerken:

Aantal spelers: 2 tot 7
Leeftijd: 10+
Moeilijkheid: Gemiddeld
Spelduur: +/- 40 minuten

Leave a Reply